Az ölelés világnapja

Az ölelés egy terápia, véletlenszerű önzetlen kedvesség idegenek felé, az oka pedig az, hogy közben jól érezzük magunkat.

Bár országonként változó, hogy mikor is van az ölelés napja a világnapot október 15-re jelölték ki. Sok helyen ünneplik és gyakorolják is rendesen.

Képtalálat a következőre: „ölelés világnapja”

Az ölelés jótékony hatásai:

Tanulmányok kimutatták, hogy az emberi érintkezés mentálisan segíti az egészséget. Az ölelés segíthet felépíteni egy jó immunrendszert, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és csökkenti a stressz szintjét. Bebizonyosodott, hogy egy pár, aki átöleli 20 másodpercre egymást, szervezetükben magasabb az oxytocin, és hogy azok, akik egy szeretetteljes kapcsolatban élnek, ott mutatott legnagyobb mértékű növekedést. A tanulmány szerint, azok a felnőttek, akik nem érintkeztek más emberekkel, azoknak magasabb volt a vérnyomásuk és a pulzusszámuk. Az ölelés fokozza az agyunk endorfin termelését, így jó hatással van a hangulatra, immunrendszer erősítésére, fájdalomcsillapításra, felpezsdíti a vérkeringést és önbizalmat ad.

Az ölelés minden nap egy érték.  Nem kerül semmibe, ölelgessük egymást nyitott szívvel, ne csak amikor a hivatalos napja van. Ölelünk bánatunkban, örömünkben, együttérzésünkben, felhőtlen boldogságunkban, szomorúságunkban, találkozáskor, búcsúzáskor, és nem tudni miért, de nagyon jól tud esni a testnek és a léleknek.

Virginia Satir amerikai pszichológus szerint „Napi négy ölelésre van szükség a túléléshez. Napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz. Napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez.”

Javaslom, gyakoroljuk az öleléseket és figyeljük meg milyen hatássaé van ránk és párunkra:

  •  Egy szép hely fokozza az ölelés örömét, míg egy szegényes környezetet átalakíthat, szebbé teheti a benyomást
  • Öleljünk a nap bármely órájában, ha késztetést érzünk rá és megtehetjük; ne csak reggel, hanem napközben is meglephetjük a párunkat, ha van rá lehetőségünk
  • Öleljünk csendben vagy mondhatjuk közben “ez nagyon jólesett”, “erre most nagy szükségem volt”.

 

Forrás: Itt


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.